Waarden

Betekenis geven aan wat je doet is een actueel thema bij medewerkers en organisaties. Maar hoe kom je erachter wat jij belangrijk vindt in je werk?

In de selectiegesprekken die wij dagelijks voeren, is onder andere het cv interview een belangrijk onderdeel, alsmede een uitgebreid onderzoek naar intrinsieke motivatie. Deze gesprekken worden door twee consultants afzonderlijk van elkaar gevoerd om een zo objectief en onafhankelijk beeld van de kandidaat te krijgen. Eén van de vragen die ik stel, is “Als je kijkt naar je levensloop (letterlijke vertaling van curriculum vitae), wat is dan van invloed voor je geweest op je eigen ontwikkeling en welke levenslessen heb je hieruit gehaald?”. Regelmatig wordt hier verrast en soms ook wel verbaasd op gereageerd. Dit is misschien niet iets waar je dagelijks bij stilstaat en wat heeft dat met deze sollicitatie te maken? 

Eenmaal doorpratend over hoe je bent gevormd, welke normen en waarden je van huis uit en je omgeving hebt meegekregen en welke waarden in je leven centraal staan, blijkt de vraag helemaal niet zo vreemd te zijn. Sterker nog, regelmatig zie ik dat ook de kandidaat hiermee inzicht krijgt en tot besef komt hoe belangrijk het ook is te kijken hoe jouw waarden passen in de omgeving waar je naar solliciteert. De juiste match wordt niet alleen meer gemaakt op basis van kennis, ervaring, persoonlijkheid en competenties, maar ook op basis van waarden. 

Het is relevant om na te denken welke waarden in je leven centraal staan en hoe je dit verbindt met de waarden en doelstellingen van de organisatie. De zoektocht naar waarden is ook een zoektocht naar zingeving, de betekenis en de bedoeling van je werk of leven. Hoe beter je voor ogen hebt wat je echt belangrijk vindt, hoe makkelijker en gerichter je een loopbaanstap kunt maken naar een baan waar je plezier uit haalt en energie van krijgt.

Ook voor werkgevers is het goed om te buigen over de waarden van de eigen organisatie. In een veranderende arbeidsmarkt waar krapte ontstaat, medewerkers kritischer worden en meer gericht zijn op zelfontplooiing, kun je als organisatie het verschil maken door waarden in te zetten bij thema’s als arbeidsmarktcommunicatie, employer branding of maatschappelijk verantwoord ondernemen. Niet alleen om de juiste kandidaat aan te trekken, maar zeker ook om medewerkers te binden en te boeien aan de organisatie.

Gun jezelf de tijd en ruimte voor een moment van bezinning en sta eens stil bij de waarden die voor jou belangrijk zijn. Welke nieuwe inzichten heb jij hierdoor gekregen?

Publicatie datum: 09 april 2019
Marijke Schikan senior consultant
  • 06 - 27898844
  • Stuur een bericht
  • Linkedin