Lokaal betrokken

Een van de weinige keren dat mijn collega’s minder lokaal betrokken zijn, is tijdens de vakantieperiode. Ze waaieren over de hele wereld uit. De meesten blijven overigens in Europa en slechts een enkeling thuis. Even een geheel andere omgeving opsnuiven om er daarna weer vol tegenaan te kunnen. Het is ze van harte gegund!

Voor de mensen die aan het werk zijn, breekt echter een extra drukke tijd aan. De sterk ontwikkelende economie vraagt veel van ons om de juiste personen voor een organisatie te vinden. Naast de meer traditionele kanalen als de krant en andere offline mogelijkheden gebruiken wij nu vanzelfsprekend ook alle online mogelijkheden. LinkedIn, onze eigen databases, Facebook, websites en natuurlijk social recruitment zijn voor ons niet meer weg te denken in onze zoektocht. Ze zijn zo natuurlijk voor ons dat we dat dit eigenlijk al niet benoemen. Alle ‘distributiekanalen’ moeten nu worden benut om de schaarste aan goede mensen op te vangen. Achterover zitten en wachten op respons is al jaren een achterhaalde zaak.

Laatst hoorde ik iemand zeggen dat door deze ontwikkelingen grote afstanden overbrugd worden en dat daardoor lokaal steeds minder belangrijk wordt. Dit is naar mijn mening absoluut niet waar. Sterker nog: het wordt juist belangrijker. Omgevingsfactoren worden steeds bepalender voor potentiële medewerkers om positief te beslissen voor een baan. Hoe is de infrastructuur? Zijn er musea? Zijn er interessante sportploegen? Hoe is het uitgaansleven? Kan ik me bij leuke clubs aansluiten? Kan ik (zakelijk) makkelijk mensen ontmoeten? Kan ik bijdragen aan de omgeving? Zijn er betaalbare woningen?
Allemaal vragen die voor kandidaten een rol spelen zich ergens te vestigen en om met “ja” te reageren op een voorstel van een werkgever.

Als consultant moet je dit soort zaken weten en zelf voelen wat een leef- en werkomgeving voor je kan betekenen. Daarom hebben wij bewust vestigingen verdeeld over het gehele land en consultants die werken in het gebied waar ze wonen. Het kost ons misschien meer, maar het levert onze opdrachtgevers, kandidaten en ook onszelf uiteindelijk veel meer op. En wat is er leuker dan de omgeving waar je met plezier woont ook nog eens te kunnen en mogen promoten.

Ze mogen dan nu dan even in het buitenland op vakantie zijn, maar hun hart is natuurlijk altijd thuis. “Home is where the heart is!”. Ik wens dat onze nieuwe geplaatste kandidaten ook toe!
Publicatie datum: 21 juli 2018
mr. Willem Hein algemeen directeur
  • 06 - 51817154
  • Stuur een bericht
  • Linkedin